FÅRFEST I KIL 28 febr - 2 mars 2014 - EuFÅRia!

 

Tre dagar med fåret i centrum: ull, kött, skinn och fåret som landskapsvårdare. Massor av intressanta kurser, föredrag, utställare, inspiration möten m.m. Se program till vänster!

________________________________________________

 

Så har vi läst lapparna med utvärderingar av Fårfesten 2014!

 

En massa värdefulla åsikter har vi fått oss till del. Och de allra flesta kommer vi att ta med i våra diskussioner framöver. Det är aspekter, idéer som vi vill stöta och blöta innan vi går vidare med dem. Men de kommer att redovisas här, om en tid. En del "önskemål", påpekanden är enkla att bemöta och förklara.

 

På en lapp stod det "Se till att ni gör allt själva". Lite svårt att exakt veta vad personen menar, men ett svar kan vara detta. I de grunder vi bygger Fårfesten på ingår bl.a. att just engagera andra, omvärlden, både geografiskt, dvs ett internationellt, nationellt, regionalt och lokalt, och organisatoriskt som t.ex. föreningar, offentlig förvaltning, näringsliv. För oss är det viktigt att dessa perspektiv finns med och vi söker aktivt att  få med dessa aspekter. Ett annat viktigt skäl är att vi i Fåreningen inte klarar av att genomföra hela Fårfesten på "egen hand". Vi är så glada för engagemanget från just omvärlden och vi vet att den tillför fina värden för Fårfesten. Så vill vi gärna ha mer "Kravallslöjd" och Basil Kardasis, dvs mer inspiration av nytänkande och glädje, mer av det påbörjade samarbetet med Kyrkans Gård och verksamhet liknande den som genomfördes där. Vi hade inte klarat oss utan Kils AIK och IF Kils trevliga cafeteria. Mer av det vi inte kan prestera själva. Det ger bredd åt Fårfesten och den glädje vi som arrangörer känner tror vi sprider sig.

 

Detsamma gäller utställarna/ Fårsäljarna. Vi är lyhörda för initiativ från skickliga fårfantaster, som gärna får ta med sig erfarenheter och inspiration från hela världen. Det berikar vårt eget förhållningssätt till fårets goda egenskaper.

 

Kanske menar personen med uppmaningen något helt annat. Som en praktiskt taget idéell verksamhet (endast ett par specialfunktioner har ersättning) så är vi ju inte proffs och har inte heller för avsikt att bli det. Vi kunde lämna ut Fårfesten till en arrangör, med standardiserade utställarplatser och utrustning. Där vem som helst får vara med. Vi föredrar den här modellen. Vi huserar i en skola, en arbetsplats för massor av lärare och elever, en byggnad, som inte alls är skapad för vår verksamhet. Men som man generöst upplåter åt oss. Vi hyr in utrustning, försöker möblera bra och effektivt för både fårsäljare och besökare. Det finns inte ett enda standardiserat hörn av hela verksamheten! Det är som när man har fest hemma! Man får jämka och flytta om. hugga i här eller där, försöka avläsa behoven. Det ställer förstås krav på oss, och våra gäster, både fårsäljare och besökare. Vi får hjälpas åt, vara generösa, visa den goda viljan. Det är förutsättningen för en riktigt bra Fårfest!

 

Nu tar vi det lite lugnt.....

       

     

    Får av papier maché, tillverkat av elever i bild, Sannerudsskolan, Kil foto Karin Granström, Fagerås

 

....och vilar oss i fårm till nästa Fårfest!

 

Fast inte riktigt! Vi är alltför sugna på nästa Fest! Kom gärna med förslag! Det vi läser på bilden ovan är utvärderingarna som vi fått från våra gäster - både besökare och utställare och det är spännande läsning! Vi kommer snart att lägga ut en del av dem, tillsammans med våra resonemang/ svar. Trevlig helg!

 

 

Och vinnare är HÖGBODA FÖRSKOLA! Grattis!

 

Högboda förskola vann första pris på Fårgatan och priset var 1000 kr, som de ska använda till att göra något roligt tillsammans. De fick 177 röster av sammanlagt 415 röster. Som god tvåa kom Vikstaskolan årskurs 4 med 95 röster, trea blev Skogsgläntan med 74 röster.

 

Vi vill tacka lärare och elever för alla fina bidrag och vi vet att många har haft stor glädje av att se dem i skyltfönstren utmed Fårgatan/Storgatan.

 

 

Vinnane bidrag, foto Ingrid Guldbrandsson

 

 

Här är ett fint bildspel, goda och vackra minne från Festen!

 

 

Om Du klickar på bilden ovan så kommer du till fotografen Karin Granströms bildspel på Facebook, Fårfest i Kil. Bläddra genom att klicka på "nästa" uppe till höger på bilden. De "vanliga" FB pilarna finns inte i min bild.

 

SÅDÄRJA!

DÅ ÄR FESTEN ÖVER! MEN EUFÅÅÅÅÅÅRIAN FINNS KVAR!

Skolan är åter skola, tussrisen finns kvar lite här och där - framförallt spridda med besökare över hela landet! Nu EuFÅÅÅRar vi minnena från helgen som gick!

 

 

Var Du en av de ungefär 8001 festdeltagarna?

 

Tog Du några bra ulliga bilder? Om Du har lust tar vi gärna emot fina bilder, som vi, genom att Du sänder dem till oss, får publicera på nätet och i pappersform, i Fårfestens sammanhang. Självklart vill vi tala om vem som är mästaren bakom verket. Då tänkte vi att Du kallar filen för Ditt namn och bostadsort, t.ex.  ulla_ullriksson_ullevalla_bild14  - Du förstår säkert.  Mailadress, som endast gäller foton, ärfoton@farfestikil.com.

 

Tack alla våra härliga besökare, utställare, kursledare, funktionärer! Tack för alla snälla ord av uppskattning! Nu är det bara 363 dagar kvar till nästa Fårfest i Kil!

 

NYTT TELEFONNUMMER TILL FÅRFESTEN!

Under Fårfestdagarna är det bra att använda detta telefonnummer

 

        OBS! GÄLLER INTE NU LÄNGRE! 073 - 629 14 40

 

Det går till receptionen och där kan man säkert hjälpa dig! Välkommen

 

Nu är Festen igång!

En fredag, med massor av härliga gäster, invigning, musik! Och vi fortsätter idag!

Den som vill kika på hur vi hade det igår kan kolla här: http://www.kil.se/Pressrum/Nyheter2/Publiksucce-for-Farfest-i-Kil/

 

Idag är det många nyheter, av olika slag!              2014-02-20

 

Först tar vi vädret. Ingen människa hade väl trott att det skulle vara plusgrader i stort sett hela januari och februari! Det hade varit mer sannolikt med en invasion från Mars! Konsekvensen är att vår vanliga parkeringsplats inte kan användas. Var bussig och kolla här på hemsidan i början av veckan så får du besked om var du kan ställa bilen!

 

 

Vi bjuder unga människor på några av våra kurser! 2014-02-20

 

Nybörjar virkning, amigurumi och sömnad av klackmatta! Gratis är det för ungdomar under 18 år och väldigt välkomna är de också! Se mer under fliken Kurser 2014.

 

Kravallslöjd i Musikskolan är också en aktivitet som vänder sig till alla men där också mycket unga människor kan ha stort utbyte! Det blir kul! Uppochner! Galet! Fredag-lördag-söndag!

 

Kravallslöjds hemsida!

 

Och nu har vi målat får! Kvinnorna i Södra Frykengruppen visar sina alster i en gemensam utställning.           2014-02-20

 

Inspirerade bl.a. av den vackra Fryken och av måleri i olika tekniker träffas dessa kvinnor och målar och skapar bilder! En gång varje vecka under fler år har det träffats och nu är det dags att visa upp bilderna. En intressant utställning med verk av Anita Adolfsson, Anna Berglund, Berit Nilsson, Ethel Jonsson, Gunn-Britt Gustafsson, Ing-Britt Bengtsson, Kerstin Hermansson, Lilian Ringdahl, Lilly Eriksson och Ulla-Britt Jonsson.

 

                        

 

Om jag inte har rött, så tar jag blått! sa Picasso -   2014-02-15

och så säger också Gunnel Ekenberg!

 

Gunnel broderar naivistiska, folkliga motiv efter skånska förlagor. Hon har ett tillbakalutat förhållningssätt till sina verk, när hon arbetar med dem. Saknas en färg - så tar hon en annan. Är ett visst stygn okänt för henne - då broderar hon i stället något av dem hon kan! En fantastisk samling kuddar och täcken visas på Kyrkans Gård från 28 februari och någon vecka framöver. Missa inte att detta! Dessa verk väcker glädje, inspiration och beundran! Allt av Gunnels egen hand.

 

                           

         

 

 

Sommarminnen från Rottneros väcks till liv under Fårfesten!

                                                                   2014-02-11

 

              

Bakom de vilande fåren ses amplar av ull och                  Ull det perfekta materialet att tova

tULLpaner                                                                    fågelholkar av!

 

         

 Foto Karin Granström, Fagerås  

 

Under sommaren 2013 skapade Fåreningen en idéträdgård i Rottneros slottspark.

Under Fårfesten flyttar odlingen in i Fårets Hus/ Musikskolan, där alla kan se den. 

Vi låtsas att det är vår..... Välkommen in!                         

 

Sunnebor! Fårfestbesökare!                             2014-02-11

 

Jodå, vi som bor här i Värmland vet att de allmänna kommunikationerna är uschliga under helgerna. Det visste inte Lena och hennes man, som bokat in sig på Selma Spa. Ville kombinera det med besök på Fårfesten, men inga rimliga kommunikationer. Du som har plats i din bil för två personer under lördagen den 1 mars, ring Lena Strömgren 0705544913!

 

 

Puff för kurs i Krokat!                                     2014-02-09

 

                    

 Så här ser den urgamla tekniken "krokat" ut! Självklart kan man också kroka större plagg, som tröjor. Nybörjarkursen har lediga platser! - produkterna ovan är Cecilia Anderssons verk, liksom fotot. Det är hon som leder kursen.    

 

OS - Förfest till Fårfest i Kil!                             2014-02-09

 

Om man kollar på OS så får man se mycket! Till exempel så syns det tydligt att man hakat på detta med ull och textila tekniker! Har ni tänkt på alla olika mössor som tävlande och funktionärer har? Försöker lista ut vilka tekniker som använts - det kan vara lite marigt, när det är fråga om maskintillverkat. Men nog har jag sett virkat! Och kanske, kanske krokat! Och så stickat förstås! Och som av en slump så har vi faktiskt nybörjarkurser i det! Det brukar ju bli så att OS-mössor blir populära och här har Du chansen att hänga på!

 

I krokning och tovning för nybörjare har vi kurser på fredag 10.30 – 13.30, virkning på lördag, samma tid. Se mer under Kurser 2014. Välkommen!

 

 

Kravaller i Kil? - I alla fall Kravallslöjd!!           2014-02-06

Kravallslöjd har gratis workshop för alla! Kravallslöjd skapar en fusion mellan det traditio-nella hantverket och det vi FÅR. Man utgår från spinning och bygger spinnrockar av LP-spelare, bordsfläktar och cykelhjul. Man glödritar på spinnrockar och slår rep med rep-maskin. Spinningscykeln kopplas ihop med en spinnrock och när en person trampar så kan en annan spinna. Kravallslöjd gör slöjdandet tillgängligt och utgår från vardagliga prylar för att bygga ihop till nya användbara spinnredskap. Kom till Fårets Hus/ Musikskolan, fre o lördag 10-17, sönd 10 - 16. Kravallslöjds hemsida!

 

 

Hålligång i Baggboxen!                                  2014-02-05

 

Två Utmärkta Värmländska Slöjdare, Lars Larsson och Christer Johansson, representerande sig själva och Länshemslöjdsföreningen i Värmland. Två fantastiska träslöjdare, som handleder hugade trätäljare under lördag (10-17) och söndag, (10 - 16)! Här finns möjlighet att tillverka enklare verktyg för textilt slöjdande t.ex en slynggaffel, en krympask som blir en nåldyna, eller något annat finurligt! Material till självkostnadspris, kunskap och verktyg finns på plats i Baggboxen!

 

Dagens puffar för ett par av våra kurser!          2014-02-05     

 

Vi får en del frågor om ett par av våra kurser. Vi berättar gärna Så här ser en "klackmatta" ut!

 

                                      

 

Att sy klackmattor är ett traditionellt återbruk som lever kvar än idag och har fått sitt namn utifrån formen på lappar som sys som fjäll på ett underlag. Tekniken kallas för ”klackmatta” men kan användas till att göra kuddar, sittdynor, Ipad-fodral eller precis vad du vill. Carina Eriksson har arbetat som hemslöjdskonsulent i Jämtland och kanske har du sett en av hennes klackmattor i tidningen Hemslöjden 06/5.
Under kursen klipps klackarna till av tyg och dekoreras med kantsöm och broderi. De ska sedan fästas på underlaget. Under kursen hinner Du påbörja sömnaden av klackarna, planera din klackmatta och få instruktion om hur de sys på underlaget.
 
Här är ett bra tillfälle att lära sig kvastskaftsvirkning!
 
                                          

Kvastskaftsvirkning är en gammal teknik som även kan kallas ”påfågelöge-virkning” eftersom det karaktäristiska, vackra mönstret liknar påfågelns öga. Förr användes ett kvastskaft som "verktyg", men idag används med fördel en tjockare sticka. Lär dig denna teknik och förundras över vad en sticka och en virknål kan skapa av garn! Du kan göra handledsvärmare eller en halsduk och utveckla ditt virkande därifrån.

 

 

Sisådärja - då är program, kurser och utställare klara!

 

Då är ramarna klara för Fårfesten 2014. I menyn till vänster finner Du program, förteckning över alla kurser och utställare. På högra sidan finner Du dokumenten i mer utskriftsvänlig version, uppdelad efter innehåll. Då skulle allt vara klart då? Nä nä! Nu ska vi fokusera på - tussris! I massor!

 

Några kurser är i det närmaste fullbokade, så vänta inte! Om Du undrar över något så hör av Dig till Anna Dahlgren - kontaktuppgifter finns på "kursförteckningen"!

 

I år har vi intressanta samtal/möten/föredrag i Fårum! Där möter Du Gunillla Paetau-Sjöberg, som samspråkar med olika gäster om det som är angeläget, glatt, färgstarkt eller skönt. Eller lite av varje. I Fårum finns också föredragshållare, som berättar om sina erfarenheter, filosofi runt skapandet och här finns mystiska musiker! Se under Program EuFÅRia! Fri entré. Allt detta kom till, då vi inte har tillgång till aulan, som vi brukar ha Fårfestshowen i.

 

En av våra hedersgäster - Basil Kardasis!       2014-01-12

 

Läs Eva Alfredsons personliga presentation av Basil Kardasis!

 

 

Эйфория В КИЛЕ                    2014-01-10

 

Jovisst! Det ryska magasinet Felt Fashion har skrivit ett helt uppslag om Fårfesten!

Du kan kika på det i spalten till höger!

 

 

Så här såg det ut i kväll på Fårfesttisdag!       2014-01-07

                        

      

 

Nu är vi igång med att tillverka Tussris! Många entusiastiska Fårfestmänniskor kom och fixade! Vi fortsätter - det kan aldrig bli för mycket ris!

 

          Ändra språk

 

 

Artikel om Fårfesten i det ryska magasinet

Felt Fashion

 

 

 

Länk till Felt Fashion

Klicka på "översätt" så f

unkar det!

 

 

 

         

      

 

Välkommen

Basil Kardasis!

Master workshop och föredrag under Fårfesten

 

 

        

Utskriftsvänlig version av Fårfestprogrammet

 

 

 

Utskriftsvänlig version av kursprogrammet

 

 

 

Utskriftsvänlig version av utställarna

 

 

 

Utskriftsvänlig version av

karta över Sannerudsskolan

   

© 2011 Fåreningen Fårfest i Kil, All Rights Reserved

www.farfestikil.com